Arnab yang comel di Kampung

25 Disember 2013

Sempena cuti Krismas tahun nie, kami balik kampung ler pulak. Bayangkan betapa penat dan lenguhnya badan, apa tak nyer memandu dari Kuala Lumpur ke Utara dan kini ke selatan tanahair pulak. So lepak-lepak ler pulak kat kampung.

Pada keesokan hari, kami berkesempatan bermain dengan anak-anak Arnab Pedaging yang baru berusia 25 hari.  Seronok gak dapat bermain dengan anak-anak arnab nie, comel sangat haiwan tu macam teringin aje nak bawa balik ke KL untuk temankan Si Chiko yang kesunyian kat rumah tu.

Inilah rupanya Arnab Pedaging yang baru berusia 25 hari. Geram betul dengan keletah si arnab nie, rasa macam nak picit-picit ajer...tapi takut pulak nanti Acik Amin marah kat saya. Nasib ko ler anak arnab...siapler ko nanti  kalau dah matang, cukup umur pasti ko kena buat rendang tok.

Miza nie tak sudah-sudah dok belek-belek si Arnab nie...emmm sure nie nak bagi nama timang-timangan ekkk..apa yek nama yang terlintas nak bagi tur.

Miza kata           : Ape nama awak?
Anak arnab kata : .@@@@@@@(bahasa arnab)
Miza kata           : Jantan ke betina nie?
Arnab kata         : @@@@########(bahasa arnab)
Miza kata           : macam comel aje...macam cute...jom ikut balik kee elll. nak tak weiii?

 Jom geng kita main sembunyi-sembunyi dalam karung...boleh ler ikut balik ke KL.

 cak bah cak...pandai main ker tak nie?

 Mana satu mak dia nie..alahai terlupalah pulak mana satu tadi bukak sangkar dia nie...so arnab pi cari mana satu mak mu nie? Cepatlah jerit minta tolong yer si anak arnab, macam nie tau kalau nak carik mak mu....help! help! help! where my mummy....uwaaaaaaaaa.

Selamat berpisah..sedih tau

Mama bagi resepi macam mana hendak masak rendang arnab, kalau nak cuba masak rendang arnab tu boleh lah TRY  ikut resepi di bawah ini.....Selamat Menjamu Selera.

Rendang Arnab Comel

Bahan-bahan :

1ekor arnab
1 sudu besar kunyit serbuk
1 sudu serbuk ketumbar
12 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 biji kelapa dijadikan kerisik
2 batang serai
1 biji kelapa-ambil 2 mangkuk santan pekat
1 senduk minyak masak
sehelai daun kunyit 
Sehelai daun limau purut

Cara Memasak :

1. Arnab di potong dan dibersihkan. Cili kering, bawang merah, bawang putih, halia ,lengkuas  diblender dan kemudian serai dititik.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah diblender tadi hingga wangi dan barulah dimasukkan daging, serbuk kunyit , ketumbar dan garam secukup rasa.
3. Kemudian masukkan pati santan dan kerisik. Kacau supaya semuanya sebati, masukkan daun kunyit dan daun limau purut, biarkan kuahnya menjadi kering. Angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment

HP Bowling Tournament 2017

Tahun ni banyak la pulak jemputan Bowling Tournament. Jemputan kali ni pula datang dari pihak HP. Acara ini dilaksanakan bagi merapatkan ...