Ho Chi Minh City .. panduan dan tips

Setelah beberapa hari kami berada di Bandaraya Ho Chi Minh , ini adalah panduan dan tips yang boleh digunakan ketika melancung ke situ.

1. Pastikan anda hanya menggunakan teksi syarikat Vinasun sahaja . Jika datang hanya 4 org ke bawah gunakan kereta kerana harganya lebih murah. Pengunaan MPV Inova boleh digunakan jika lebih dari 4 org sekeluarga.

2. Tukar duit hanya di kedai emas area pasar Ben Than. Kedai emas ini mmg popular dalam urusan tukar menukar wang. Bawa sedikit wang Vietnam Dong sahaja ( dalam sekitar 300,000 Dong ) utk urusan teksi semasa baru sampai di airport. Kadar tukaran di kedai emas ni mmg lebih menguntungkan jika dibanding kita tukar di Malaysia.

3. Bila jer sim card data/voice di kedai-kedai di sekitar bandar. Jangan terburu-buru beli di airport kerana harganya lebih mahal dari di kedai-kedai.

4.Proses imigrasi dan kastam semasa datang dan pulang memang senang.Mereka tak tanya apa-apa pun. Tak payah nak declare barang atau makanan macam di Australia tu.

5.Membeli-belah di pasar Ben Than memang perlu kepakaran tawar-menawar. Harganya memang tinggi diorang letak tapi kita boleh menawar sehingga ke paras terendah jika bernasib baik. Selalunya dalam 50-60% diskaun. Dah tawar tu jangan tak beli pulak, kang tak pasal-pasal gaduh pulak nanti. Kalau taknak jangan tawar, pergi sahaja ke tempat lain.

6. Kalau hendak tour, jangan ambil pakej tour di hotel kerana harganya mahal teramat. Ambil sahaja pakej tour di Tuan Travel. Pakejnya yang amat murah dan stafnya sungguh friendly. Perjalanan ke sesuatu tempat yang dituju memang `happening` dengan tour guide yang sungguh effisyen. Anda boleh hubungi agen ini di :

Email : tuantravel99@gmail.com
Laman web : www.tuantravelvietnam.com / www.tuantravel.com

Pakej di dalam laman web ni agak mahal , cuba hubungi mereka di kedai.

7. Bila berjalan kaki di tempat kujungan ramai pelancung , jangan cuba membeli air kelapa di tepi-tepi jalan yang dijual oleh lelaki vietnam. Mereka cuba menyuruh kita rasa , bila kita cuba bertanya terus mereka memotong kelapa dan memberi kepada kita. Harganya amat mahal dalam RM10 sebiji. Memang kena scam la jawabnya.

8. Jangan naik beca, kalau terlalu banyak duit dan tidak tahu macamana nak habiskan duit semasa melancung di HCMC , boleh lah naik beca tu. Harganya dornag cakap 100..bila kita tanya 100,000 Dong..diorang angguk jer..tapi bila nak turun dari beca, kita akan dikenakan caj lagi 100USD. Parah wooo.

9. Nak beli cenderhati dan baju yang murah-murah beli jer di kedai-kedai di area Malaysia Street di kawasan Ben Than. Kalau pandai tawar boleh dapat harga lagi murah.

10. Bila melintas jalan , hati-hati dengan motorsikal yg terlalu banyak yang datang dari arah kiri dan kanan. Selalunya bila ada peluang melintas, jalan sahaja kerana penunggang motorsikal tu tak akan langgar kita bila kita melintas. Jangan was-was bila melintas.

Itu sahaja untuk kali ni , jika ada info lagi akan saya kemaskini kemudian.

HP Bowling Tournament 2017

Tahun ni banyak la pulak jemputan Bowling Tournament. Jemputan kali ni pula datang dari pihak HP. Acara ini dilaksanakan bagi merapatkan ...