Mood Jalan-jalan ke Pantai Lumut

Sabtu, 4 Jan 2014

Tidak dijangka perjalanan kali ini tanpa dirancang sama sekali. Pada awalnya, kami cuma ronda-ronda tanpa tujuan sambil menikmati keindahan alam semulajadi dan pemandangan di laluan lebuhraya LATAR. Kereta terus dipacu menuju ke Kuala Selangor, emmm macam best ajer tengok suasana perkampungan di sepanjang jalanraya. Bermacam-macam jualan produk hasil pertanian yang boleh dibeli di sepanjang bahu jalanraya seperti ubi kayu, keladi, air nira dan mentarang. Sudah beberapa kali ternampak mentarang dijual di tepi jalan, teringin juga nak membeli namun disebabkan tidak tahu nak dimasak apa dengan mentarang tu, so kita orang pun batalkan saja niat hendak membelinya. 

Perjalanan diteruskan lagi sehinggalah ke destinasi Lumut, macam tak caya aje jalan-jalan sampai ke Lumut ler pulak...huhuhu jauhnya jalan-jalan kali ini. Ada mood jalan-jalan  lagi rupanya, takper ler kira Jom...cuti-cuti Malaysia di awal tahun 2014.  Destinasi kali ini adalah LUMUT. 

Kami masih terkenang-kenang keindahan dan kedamaian di Pantai Lumut, Alhamdulillah, akhirnya kami sampai juga di Pantai Lumut. Apalagi kita orang teruja kegirangan hendak meneroka keindahan Pantai Lumut. Kami pun 'posing' di tempat-tempat yang cantik di sekitar kawasan pantai tu dan 'snapshot' guna handphone Samsung Galacy Note aje...huhuhu sedihnya...kita orang terlupa nak bawa kamera sebab perjalanan kali ini tidak dirancang tetapi menjelajah sampai ke Pantai Lumut. Apa yang pasti 'memang terbaek' ler pantai nie.

biar foto-fotoku yang berbicara
betapa indahnya...
betapa damainya suasana...
betapa asyiknya bayu di sana...
betapa gemersiknya alunan ombak berbicara...
seolah-olah pasir dan batu berkata-kata...
sayup-sayup kedengaran sang pokok menyapa...
hanya kau lah sumber inspirasi nyata. 


 Macam tau-tau aje nak pergi pantai...sempat jugak lah si Hafizi bersiap dengan baju mandinya yang ada tersimpan di dalam kereta. 

Ada pondok anjung tinjau bagi pengunjung pantai yang ingin menikmati kedamaian laut sambil menghirup udara nyaman. Kalau teringin nak posing di atas batu pun ok gak, ndak bergolek bah si batu tue...

 Si Hafizi cuba membina istana pasir namun kelengkapan tak dibawa bersama...pandai-pandai aje ler guna kretiviti tersendiri..ahakssss

Jom kita belajar berenang..
step 1...try dulu teknik berenang di tepian pantai
step 2...bila dah agak-agak mahir barulah terjun ke dalam pantai...berenang kita!


 Koleksi kerang-kerangan yang boleh dijumpai di sepanjang tepian pantai.

 agak-agak kukuh tak si batu nie?..ditolak-tolak...tak juga jatuh si batu nie...apa ler mama nie batu tu kan lagi besar daripada dia...siap fikir strategik lagi...ada hati pulak nak golekkan batu tu...aduhai mama buat lawak ler pulak.

 Miza sedang melayan perasaan di tepian pantai sambil duduk di atas batu...emmm tak takut dipukul ombak ler kunon.

 Aktiviti mencari koleksi kerang-kerangan telah bermula.

bagaimana rupa i...cantik tak? pasti tergoda dan terpesona dengan keindahanku ini...itulah aku si Pantai Lumut.

HP Bowling Tournament 2017

Tahun ni banyak la pulak jemputan Bowling Tournament. Jemputan kali ni pula datang dari pihak HP. Acara ini dilaksanakan bagi merapatkan ...