Raket Yonex Carbonex 21SP ku..

11 Jan 2014

Rata-rata orang berkata tiada guna mempunyai raket mahal jikalau tiada teknik/skil bermain badminton. Namun bagi diriku raket pula ibarat nyawa bagi setiap pemain badminton dan dunia aksi badminton tiada makna jika tali raket tetiba putus. Frust giler plus pening kepala, terus tiada mood nak bermain badminton. Itu lah yang terjadi kepadaku semalam di Dewan Badminton Alam Jaya, Puncak Alam.

Tali raketku putus di kala aku sedang rancak smash bulutangkis  ke arah musuhku. Terlalu kuat kot smash tue adalah agak-agak melebihi 300km sejam...hahahaha...terkilan, geram bercampur blurr Dengan ini, aku isytiharkan koleksi raketku yang telah terputus talinya berjumlah tiga (3) batang raket. 

Tak boleh dibiarkan berlarutan nie, mau atau tidak kena cari jugak kedai untuk pasang tali raket  tu. Kereta dipacu menuju Alam Jaya di Puncak Alam. Nasib baik ketika aku sampai di sana kedai Najman Sport masih lagi dibuka so dapatlah raket-raketku dipasang talinya.

Sampai aje di kedai aku nyatakan jenis tali raket dan berapakah ketegangan yang dikehendaki. Pembantu kedai memahami kehendakku dan segeraku tinggalkan raket-raketku untuk diikat talinya. Kebiasaannya tali raket diikat bermula dengan ketegangan (string tension) dari 18 lbs - 30 lbs atau mungkin lebih, bergantung pada kekuatan tangan dan kesesuaian dengan diri anda.

 Antara ciri-ciri tali iaitu :-
Soft Feeling
Medium Feeling
Hard Feeling

Inilah dia ketiga-tiga raket Yonex Carbonex 21SP yang telah dibuang talinya untuk dihantar ke kedai...harus dijaga dengan baik. Emmm mahal tau harga raket sekarang nie...mau harganya mencecah RM400 sebatang.

 Antara bulu tangkis yang ada dijual di kedai. Aku lebih menyukai jenis RSL Gold dan Silver kerana ianya tahan lasak dan harganya juga amat berpatutan.   Kalau nak beli jenama Yonex tak mampu la...RM beb

 Aduhai sempat gak puan isteri dan Hafizi  'window shopping'...macam tau-tau aje yang si abang berkenan dengan bulutangkis RSL Gold tu, nak belikan ker tu!

 Lihatlah raket-raket yang tergantung nie dan tengoklah harga RM tue...mahal kan? Apa-apa pun aku tetap dengan pilihan dari dulu hingga kini iaitu jenama YONEX. Bukan nak promosi tapi  sudah terbiasa dan selesa... 

Inilah kedai kelengkapan peralatan sukan yang ada di Alam Jaya, Puncak Alam. 
Harganya mahal sedikit jika nak dibandingkan di kedai peralatan sukan di  Pertama Kompleks KL tue namun disebabkan lokasinya berdekatan dengan rumah...singgah jer la.

HP Bowling Tournament 2017

Tahun ni banyak la pulak jemputan Bowling Tournament. Jemputan kali ni pula datang dari pihak HP. Acara ini dilaksanakan bagi merapatkan ...