The Nahara Resort , Kalumpang

Kali ini aktiviti mandi manda dan berkelah pula mengisi masa kami di hujung minggu. Destinasi pilihan adalah The Nahara Resort, Kalumpang. Program kali ini disusun atur oleh pejabat tempat kerja Pn Isteri dan apalagi kita orang pun tumpang sekaki laa...emmm al maklumlaa dah lama tidak mandi manda di sungai...terkenang pula zaman kanak-kanak dulu selalu mandi kat sungai. 

Kami tiba di The Nahara Resort, Kalumpang pada jam 10.30 pagi. Bayaran masuk dikenakan kepada setiap pengunjung ~ RM8.00 bagi setiap orang dewasa. Selesai membayar kami pun meletakkan kenderaan di tempat yang disediakan. Ramai gak pengunjung yang datang ke tempat nie masa itu...full parking wei...kami menuju tempat wakaf yang telah ditempah oleh pejabat Pn. isteri. Ramai gak yang join berkelah, ada laa lebih kurang 8 family. Makanan semua ala-ala `potluck` dan pelbagai menu yang dibawa antaranya ayam panggang, meehoon goreng, nasi putih dengan rendang daging dan kari kambing, nasi lemak, macaroni, cream puff, kek, keropok dan air minuman dll.

Alhamdulillah, sebenarnya inilah masa yang amat berharga untuk kita `release tension` setelah penat bekerja. Selain itu, kita dapat membebaskan ion positif dengan kaedah membumikan ion positif yang ada dalam badan kita dengan syarat buka selipar dan pijak tanah/pasir. Dalam badan kita ni terlalu banyak ion positif berkumpul yang diambil dari persekitaran tempat kerja dan di rumah. Situasi ini tidak elok untuk kesihatan. 

Ion negatif adalah ion yang elok dan diperlukan di dalam tubuh badan manusia. Kehadiran ion negatif yang banyak di dalam tubuh manusia akan dapat mengimbangkan saraf otonum, memurnikan darah dan menguatkan sistem imun badan serta motabolisma sel. Ion-ion negatif ini boleh didapati di udara segar di dalam hutan, air terjun dan kawasan yang banyak pokok. Secara umumnya, kita boleh menhirup udara ion sebanyak 15% saja manakala kulit manusia mampu menyerap ion sebanyak 85%. Inilah terapi percuma dengan mandi manda di air terjun.

Video aktiviti berkelah boleh dilihat di sini


Sekitar lokasi air terjun 

Miza kelaparan dan sibuk menyeduk mee hoon 

Terapi sambil makan 

Hafizi terus terjun dan mandi manda

Miza test suhu air sungai...aduh sejuk nyer cam mana nak mandi nie.

Hafizi dah posing kat batu berendam

Rama-rama melabuhkan sayapnya di batu berendam gak

Aksi terjunan yang mengujakan pengunjung

Ceh...ceh berjaya juga Miza memboloskan diri dan berendam ke dalam air sungai

Pose istimewa daripada Hafizi

HP Bowling Tournament 2017

Tahun ni banyak la pulak jemputan Bowling Tournament. Jemputan kali ni pula datang dari pihak HP. Acara ini dilaksanakan bagi merapatkan ...