Salam Ramadhan 2016Bila tiba bulan Ramadhan Al Mubarak pasti semua umat Islam tidak melepaskan peluang untuk merebut keberkahan menuai pahala. Ramadhan adalah bulan yang mulia dan kita perlu istiqamah untuk tidak mensia-siakan peluang yang datang ini. Rebutlah ganjaran dan keistimewaan yang Allah SWT janjikan sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w di dalam hadis dan alQuran. Bulan Ramadhan juga diberi julukan sayyidusy syuhur iaitu penghulu bulan-bulan kerana memiliki pelbagai keutamaan tersendiri yang tidak dimiliki oleh bulan yang lain. Antara keuntamaan yang terkandung dalam bulan Ramadhan iaitu;-

 • Ramadhan merupakan syahrul Quran (bulan Al-Quran).
 • Bulan Ramadhan merupakan syahrun mubarak (bulan keberkahan).
 • Bulan Ramadhan pintu-pintu surga terbuka dan pintu-pintu neraka tertutup serta syaithan-syaithan diikat.
 • Bulan Ramadhan adalah sarana bagi seorang muslim untuk berbuat kebaikan dan mencegah maksiat.
 • Ramadhan bulan maghfirah (pengampunan dosa).
 • Ramadhan bulan itqun minan nar (pembebasan dari Api neraka).
 • Bulan Ramadhan terdapat Lailatul Qadar yang nilai kebaikan padanya lebih baik dari seribu bulan.


Apa-apa pun, langkah pertama yang perlu harus kita mulai adalah berniat:
Sebagai panduan dan pedoman agar tidak terlewat atau tidak bersahur langsung nanti. Waktu Imsak dan Waktu Berbuka bagi kawasan Daerah Gombak, Petaling, Shah Alam, Hulu Selangor, Hulu Langat dan Sepang.
Pamplet berkenaan bulan Ramdhan sebagai panduan dan mendapat fadhilat puasa di bulan Ramdhan. semoga kita beroleh puasa yang diterima Allah SWT dan saling ingat mengingati sesama kita.


KEWAJIPAN BERPUASA 
(credit daripada Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS)
Firman Allah (Ayat Al-Baqarah ayat 183 dan 185)
"Wahai orang-orang beriman!! Kamu diwajibkan berpuasa sebagimana yang diwajibkan ke atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa".
Bagi orang-orang Islam yang beriman, bulan Ramadhan adalah bulan yang dinanti-nantikan ketibaannya oleh setiap ummat Islam, memandangkan ia bulan yang mulia dan memberi begitu banyak manfaat dan keistimewaan, faedah, fadhilat dan masa depan yang cerah bagi mereka yang tahu dan menghayatinya.

KEUTAMAAN RAMADHAN
Terdapat puluhan hadis Rasulullah saw yang menjelaskan tentang fadhilat dan keutamaan pusa di bulan Ramadhan, bukan sahaja untuk manfaat ummat Islam di akhirat kelak, malah ianya memberi faedah yang besar untuk kesihatan tubuh badan manusia di dunia ini.

ANTARA FADHILAT DAN KELEBIHAN BERPUASA DI BULAN RAMADHAN.
1. Pintu langit dibuka
2. Pintu-pintu syurga dibuka

FADHILAT YANG LAIN
1. Mereka yang berpuasa akan mendapat balasan syurga
2. Orang yang berpuasa dimakbulkan permintaanya oleh Allah SWT
3. Orang yang berpuasa mendapat 2 kegembiraan iaitu semasa berbuka dan apabila bertemu dengan Allah pada hari kiamat kelak
4. Orang yang berpuasa mendapat peliharaan Allah Swt
5. Orang yang berpuasa dengan sempurna dijanjikan mahligai yang indah di syurga
6. Setiap kali sujud orang yang berpuasa, dikurniakan 1700 kebajikan, dibinakan mahligai di syurga dan 70,000 malaikat memohon keampunan baginya dari pagi hingga petang.

AMAL IBADAH DI BULAN RAMADHAN
Dalam khutbah terakhir bulan Sya'ban untuk persediaan menghadapi bulan Ramadhan, Rasulullah saw telah memberi nasihat kepada ummat Islam supaya menyempurnakan amal ibadah sepanjang bulan ramadhan, antaranya ialah:
 1. Solat sunat Tarawih
 2. Solat-solat sunat yang lain
 3. Bantu membantu sesama umat islam seperti bersedekah dan seumpamanya
 4. Memberikan hidangan berbuka puasa
 5. Banyakkan membaca tahlil
 6. Banyakkan beristighfar dan bertaubat, memohon keampunan kepada Allah swt
 7. Banyakkan berdoa memohon syurga dan perlindungan dari azab neraka
 8. Banyakkan bersabar, kerana bulan Ramadhan adalah bulan kesabaran.
 9. Tinggalkan dan jauhi dari segala perbuatan maksiat dan kemungkaran, kerana ia boleh menghapuskan ganjaran pahala ibadah kita.
Oleh itu marilah sama-sama kita berpuasa dengan seikhlas-ikhlasnya. Jangan kita hanya berpuasa, kerana ikut orang lain berpuasa atau kerana bapa kita puasa, maka kita juga kena puasa. Hayatilah kelebihan-kelebihan berpuasa, agar kita sempurna di dunia dan di akhirat.

HP Bowling Tournament 2017

Tahun ni banyak la pulak jemputan Bowling Tournament. Jemputan kali ni pula datang dari pihak HP. Acara ini dilaksanakan bagi merapatkan ...