Ho Chi Minh City .. hari kedua

Tarikh : 14/7/2016

Setelah selesai solat subuh dalam jam 5 pagi , kami terus mandi dan bersiap-siap untuk sarapan di restoren di dalam hotel. Perbagai menu disediakan seperti mee sup , nasi goreng , kuih-muih dan sebagainya. Kami hanya makan roti bakar , telur ayam dan juga salad. Yang paling sedap adalah kopinya. Kopi Vietnam memang diakui antara tersedap di rantau ini.
Permandangan bandaraya Ho Chi Minh dari tingkap hotel kami menginap

Setelah selesai sarapan , kami rehat sebentar di bilik. Setengah jam kemudian kami terus berjalan kaki ke pasar Ben Than. Masa perjalanan adalah lebih kurang 10 minit ke sana. 
Kami berjalan kaki sahaja ke pasar Ben Than , tak jauh sangat dari hotel kami menginap

Alamak , sesat pulok dah, terpaksa refer map yang diberi oleh pihak hotel pagi tadi. Sebenarnya dekat jer , tapi disebabkan baru pertama kali menjejakkan kaki di HCMC maka jalan pun sesat-sesat lah

Kelihatan bangunan semacam TM Tower di Bangsar

Setelah penat berjalan, akhirnya kami sampai di pasar Ben Than


Pintu masuk pasar Ben Than

Sampai sahaja di pasar kami terus di sapa oleh jurujual , ada yang lebih ekstrem lagi dengan menarik tangan utk memasuki kedai mereka.Pn isteri sempat membeli beberapa helai kain cotton yang berharga RM30 sehelai dan juga beberapa helai kain sutera vietnam yang berharga RM50 sehelai. Jika dibandingkan dengan di Malaysia , harga di sini memang amat murah sekali. 
Jurujual kain sutera vietnam yang mempromosikan produknya . Minah ni kira terkenal juga dikalangan rakyat Malaysia

Pembantu jurujual sempat berposing . Dia ni pun pandai cakap melayu. 


Satu lagi gerai yang menjual kain sutera vietnam , tapi yang tak bestnya bila selesai urusan jual-beli dia minta komisyen pulak, bagi jer la dia RM5

Tidak ketinggalan juga Pn isteri membeli gelang Jade Vietnam. Pada mulanya mereka meletak dengan harga RM250 , tapi setelah tawar-menawar dapat jugalah Pn isteri membeli dengan harga RM180. Miza juga tidak ketinggalan untuk membeli gelang seramik dengan harga 230,000 Dong.


Proses tawar-menawar untuk membeli gelang Jade

Selesai membeli-belah di pasar , kami terus berjalan-jalan di Malaysia Street berdekatan dengan Restoren Hjh Basiroh. Kami juga bertanya harga tudung Nealofa , harganya amat murah sekitar RM15-18 sahaja sehelai.


Malaysia Street , banyak kedai makanan halal terletak di sini. Di sini juga terdapatnya kedai-kedai kain yang harganya murah jika dibandingkan dengan harga di Malaysia. Semuanya bertutur bahasa melayu di sini, rasa macam berada di Kuala Lumpur pulak

Kami ingat nak jalan kaki sahaja balik ke hotel , tetapi setelah 15 minit berjalan kami telah sesat, ingat-ingat lupa pulak jalan yang kami lalui tadi. Akhirnya kami terpaksa mengalah dengan menaiki teksi Vinasun ke hotel . Caj nyer tidak lah mahal sangat sekitar 30,000 Dong sahaja. 


Kadar caj yang dikenakan apabila menaiki teksi Vinasun. Pastikan sediakan duit kecil secukupnya sebab diorang ni selalunya tak pulangkan baki , anggap jer la tips utk diorang 

Sampai di hotel kami terus makan nasi berlaukkan ikan bilis pedas dan tidur seketika.Kami bercadang untuk ke pasar malam berhampiran dengan Pasar Ben Than pada malam hari tetapi tiba-tiba sahaja hujan turun dengan lebatnya. Hajat kami terpaksa ditangguhkan kerana hujan tidak berhenti sehingga jam 10 malam. Selepas jam 10 malam kami ke Circle K Market bersebelahan dengan tempat hotel kami menginap utk membeli roti dan air mineral utk mengalas perut yang sememangnya tengah kelaparan. Ketika sampai di hotel kami terserempak dengan rakyat Malaysia yang berniaga di sini. Banyak pengalaman dia ceritakan semasa dia berada di sini. Dia juga berkata di sini lebih selamat jika berjalan malam jika dibandingkan di Kuala Lumpur. Sudah 4 tahun dia berniaga di sini, memang tak mustahil lah dia boleh bercakap Vietnam.

Selepas jam 10:30 malam kami pun naik semula ke bilik hotel untuk berehat dan tidur. Keadaan di luar masih lagi 'happening' dengan aktivti perniagaan dan minum-minum. Banyak juga kelihatan pusat massage dibuka di sini tapi hanya fokus pada foot massage sahaja kerana aktiviti pelacuran memang diharamkan oleh kerajaan Vietnam sehinggakan bila hendak check-in di hotel jer diperlukan marrige certificate bagi pasangan yang hendak menginap. Certificate ni diperlukan jika ada pelancung asing membawa wanita vietnam ke bilik hotel mereka.

No comments:

Post a Comment

HP Bowling Tournament 2017

Tahun ni banyak la pulak jemputan Bowling Tournament. Jemputan kali ni pula datang dari pihak HP. Acara ini dilaksanakan bagi merapatkan ...